6. juli 2017

Hastig vækst i de ældres brug af MobilePay

Over de sidste tre år har udviklingen i de ældre aldersgruppers brug af MobilePay været markant hurtigere end for yngre og midaldrende danskere. Der er stadig store forskelle mellem generationerne, men f.eks. benytter mere end hver anden 60-64 årige dansker i dag MobilePay.

1600x1200-hero-aeldre-nyhed

Hastig vækst. De ældre bruger MobilePay som aldrig før.

Ældre medborgere spurter i disse år forbi de yngre danskere, når det gælder væksten i at benytte MobilePay. Godt nok er de under 60-årige storforbrugere af MobilePay i absolutte tal. Men tallene for danskere over 60 år er mere imponerende. For tre år siden var det kun 5 procent af denne aldersgruppe, som benyttede MobilePay. I dag er det hver tredje. Det er en 6,5-dobling.
 
For aldersgruppen 75-105 år går det endnu stærkere. Her benyttede kun omkring 1 % MobilePay tilbage i 2014. Nu er det godt 12 % og i alt en 16-dobling.
 
”Gennem mange år har der i Danmark berettiget været debat om, hvorvidt bl.a. de ældre risikerede at blive tabere i digitaliseringen af vores samfund. Vores tal viser, at der stadig er store forskelle i brugen af MobilePay, men at der er en meget positiv og hurtig udvikling. De ældre haler hastigt ind på resten af befolkningen og reducerer dermed det digitale efterslæb,” vurderer Mark Wraa-Hansen, chef for MobilePay.
 
Jeg blev overtalt af mit barnebarn
Hos de ældre MobilePay-brugere er der stor glæde over at have adgang til nemme betalinger, uden altid at skulle være afhængig af adgang til filialer og betalingsautomater.
 
”Jeg er ikke bange for at prøve nyt. MobilePay er en super løsning, som jeg både bruger i supermarkeder og til venner og familie. For mig er det rigtigt fint at kunne slippe for at benytte kontanter,” siger Tove Kristensen, 73 år, fra Silkeborg og kunde i Jyske Bank.
 
En anden Jyske Bank-kunde fra Silkeborg kalder MobilePay for en genial løsning, som han bruger rigtigt meget.
 
”Jeg har f.eks. for nyligt to gange lejet sommerhus og betalt lynhurtigt og effektivt med MobilePay. Generelt har jeg ikke længere ret mange kontanter mellem hænderne, for MobilePay er nemmere og virker bare,” siger Henrik Rasmussen, 65 år.
 
Niels Daubjerg, 69 år, har også gode erfaringer med MobilePay og har været en glad bruger næsten fra starten, siger han.
 
”Faktisk har jeg nærmest aldrig mere kontanter på mig. Når jeg f.eks. er på Skagen Festival, kan der være handlende, der ikke tager kort, og så er MobilePay en glimrende løsning. Jeg siger til jævnaldrende, at de egentlig ikke behøver en pung eller kontanter mere. Det giver frihed og tryghed at undgå at skulle have pengesedler på sig,” siger Niels Daubjerg fra Tinglev og kunde i Sydbank.
 
En anden Sydbank-kunde fra Esbjerg bruger især MobilePay til gaver til børn og børnebørn.
 
”Jeg refunderer også udlæg med MobilePay, når en af dem har været over grænsen og handle for mig. Det er meget nemmere end en bankoverførsel. Jeg har overhovedet ikke brugt papir i mange år og laver alting over nettet, også styring af vores økonomi og skatteregnskab,” siger Gitte Jensen, 73 år.
 
MobilePay kan puffe til en udvikling – ikke skabe en revolution
Det er stadig sådan, at jo højere aldersinterval, jo lavere brug af MobilePay. For de 60-64-årige er andelen af MobilePay-brugere således allerede oppe på over 50 %. For de over 100-årige er der stadig kun ganske få aktive brugere.
 
"MobilePay kan alene puffe til og fremskynde en udvikling. Der er dog næppe tvivl om, at over de kommende år vil vi se den hastige vækst fortsætte, hvor ældre medborgere i stigende grad benytter f.eks. netbank, mobilbank, digitale offentlige ydelser og altså også MobilePay", siger Mark Wraa Hansen.

Fakta om analysen

  • MobilePay har passeret 3,5 mio. brugere og vokser stadig med knap 1300 brugere om dagen.
  • I analysen har vi kigget på antallet af aktive brugere indenfor aldersgrupperne 18-59, 60-64, 65-69, 70-74, 75-105.
  • Vi har set på den procentuelle udvikling blandt aldersgrupperne i brugen af MobilePay fra juni 2014 til juni 2017, målt i forhold til alle danskere.
  • Analysen omfatter ikke de ældres faktiske aktivitet som MobilePay-brugere målt overfor resten af befolkningen. Der er dog ikke tvivl om, at ældre brugere er mindre aktive brugere end yngre brugere.