11. juli 2024

Det er fantastiske nyheder for den frie konkurrence

I dag har EU-kommissionen annonceret, at de er nået til enighed med Apple om at åbne for, at andre wallets end Apple Pay kan bruges til kontaktløse betalinger på iPhone. For Vipps MobilePay er det en milepæl og en betydelig sejr efter en årelang kamp om fri konkurrence på mobilbetalingsområdet.

Billede der viser en betaling med telefon ved kortterminal

Siden lanceringen af Apple Pay i 2014 har Apple blokeret for, at konkurrerende wallets kan få adgang til at bruge NFC-chippen, som muliggør kontaktløse betalinger på iPhone.

Vipps MobilePay har bidraget med viden til EU-kommissionen både ved en høring i 2023 og i kommentarer til løsningsforslaget, som Apple fremlagde i januar 2024.

“At Apple åbner for andre wallets er en rigtig god nyhed for forbrugerne, for erhvervslivet og for innovationen. Dette er en kamp, vi har kæmpet længe, og vi ser frem til at konkurrere på lige vilkår med Apple på mobilbetalinger. Aftalen mellem EU-kommissionen og Apple er meget positiv,” siger Rune Garborg, der er topchef hos Vipps MobilePay.

Apple er blandt andet gået med til at give brugerne mulighed for at vælge sin foretrukne betalingsapp med en enkel tilgang til FaceID og knappen på højre side af iPhone, som åbner den foretrukne app til kontaktløse betalinger. Apple vil dog fortsat sidde på nøglen til, hvilke virksomheder, der får lov at komme ind med et alternativ til Apple Pay.

“Nu er det op til Apple at overholde aftalen med EU-kommissionen. Vi forventer og regner med, at de følger aftalen. Men det er ikke før, at vi eller andre har lanceret en konkurrent til Apple Pay, at vi kan sige, at der reelt er kommet lige vilkår,” siger Rune Garborg.
Vipps MobilePay management
At Apple åbner for andre wallets er en rigtig god nyhed for forbrugerne, for erhvervslivet og for innovationen. Dette er en kamp, vi har kæmpet længe, og vi ser frem til at konkurrere på lige vilkår med Apple på mobilbetalinger. Aftalen mellem EU-kommissionen og Apple er meget positiv,

Rune Garborg, CEO for Vipps MobilePay

For Vipps MobilePay åbner denne udvikling et nyt marked og nye muligheder for selskabet. Selv om nethandel vokser hurtigt, sker størstedelen af alle transaktioner fortsat i fysiske butikker, ifølge vores eget estimat.

“Det er vigtigt for os at være til stede i alle betalingssituationer, og nu får vi endelig mulighed for at lancere en løsning til betaling i butikker, som vil forenkle betalingen for vores brugere. Vores ambition er at være førende inden for kontaktløs betaling i Norden, og vi arbejder hårdt på at bygge en brugervenlig og omkostningseffektiv løsning. Vi har en ambition om at lancere en løsning inden udgangen af 2024,” siger Rune Garborg.