25. november 2021

Julefrokostsæson: Pas på din telefon, og undgå selv at blive kriminel

De kriminelle glæder sig til julefrokostsæsonen. Ude i byen vil de prøve at lokke informationer og telefon fra dig, så de kan genskabe din MobilePay på deres egen telefon. MobilePays råd er: Giv ikke din telefon fra dig til folk, du ikke kender og stoler på. Pas på dine data. Undgå også selv at blive de kriminelles medhjælper.

Billede til nyhed om sikkerhed.

En ung mand lånte sin telefon ud nogle minutter en efterårsaften i år. Få timer senere forsvandt der 30.000 kroner fra hans konto. Sådan lyder en sag fra den virkelige verden. 

Lige nu går vi ind i julefrokostsæsonen, hvor de kriminelle ligger på lur ude i bylivet. De har måske tidligere kigget med over skulderen og afluret personlige oplysninger, Derefter henvender de sig. Typisk vil de påstå, at deres egen telefon er forsvundet eller løbet tør for strøm. De sørger kynisk for at henvende sig, når din telefon er åben, og du måske lige har betalt en drink med MobilePay. Så vil de lige låne din telefon et par minutter. De minutter bruger de til at misbruge dine oplysninger. 

MobilePays råd er:  

  1. Lad være med at udlevere din telefon til folk, du ikke kender. Luk MobilePay efter brug.
  2. Del aldrig koder til MobilePay eller til din telefon. Sørg’ også for, at de to koder er forskellige.
  3. Hold altid din MobilePay-kode skjult. Det samme gælder dit CPR-nummer, NemID og MitID.
  4. Pas på shoulder surfing, dvs. at koder til telefon og MobilePay aflures. Brug helst kun Face ID eller finger touch til det hele.
  5. Hvis du skal lægge et nyt kort ind i MobilePay, får du som ekstra sikkerhed sendt en sekscifret kode som SMS. Vis den ikke til nogen.

Pas på med at blive de kriminelles muldyr

Hvis de kriminelle lykkes med at stjæle din MobilePay-adgang, vil de gerne undgå at overføre penge til egen konto. De finder i stedet et såkaldt muldyr, en person, som den kriminelle typisk overtaler til at hæve kontanter. Pengene får muldyret ved ulovlige MobilePay-overførsler fra den stjålne MobilePay-adgang.

MobilePays råd er: Lad være med at hæve penge for andre. Det er ofte hvidvask og kan udløse fængselsstraf.

Antallet af disse svindelsager er heldigvis begrænset. Men problemet er vokset, efter at der er kommet gang i bylivet igen. Vi forfølger selv med alle lovlige midler de kriminelle, så vi kan komme svindlen til livs og få de kriminelle for en domstol. Glædeligvis ligger den samlede svindel, hvor MobilePay er involveret, stadig utroligt lavt,” siger Sune Gabelgaard, chef for finansiel kriminalitetsbekæmpelse hos MobilePay.

Læs mere på vores sikkerhedssite